Продажба, монтаж, диагностика и поддръжка на автомобилни газови уредби и автомобилни метанови уредби.
Начало FSI GDI TSI Галерия монтажиЦени Лизинг Контакти

Газов инжекцион - особенности на обслужването и експлоатацията

 
Инжекционните системи навлязоха масово и вече изместиха карбураторите в горивната уредба на съвременните бензинови двигатели. При тях електронният блок за управление се грижи за всичко и контролира всичко, включително и себе си! Първите инжекционни системи допускат определени регулировки - например оборотите на празен ход и качеството на сместа. Съвременните инжекциони са затворени системи с обратна връзка, в които електронният блок сам управлява и оборотите на празен ход, и качеството на сместта във всички режими, дори и характеристиката на измененение на запалването. Затова всяко неквалифицирано вмешателство може да доведе в най-добрия случай до разстройване на системата, а в най-лошия - до необратими последствия.
 
Оттук става ясно колко е важно монтирането на газова уредба да бъде извършено в специализиран сервиз, който разполага с:
- необходимита специализирана информация за вашия конкретен модел автомобил;
- опитни квалифицирани специалисти;
- необходимите специфични допълнителни части и устройства за вашия модел;
- специализиран инструментариум за бърз и надежден монтаж;
- диагностични прибори за проверка общото състояние двигателя (мотортестер);
- опит в настройката на газови инжекциони;
 
И така, обърнали сте се към добър сервиз, монтажът е минал благополучно и вие се радвате на своя вече двугоривен железен приятел, който работи еднакво добре и на бензин, и на газ.
 
Въпросът е какво трябва да направите оттук нататък, за да не се наруши тази хармония? Първата и най-разпространена грешка, която се допуска по нашите географски ширини, е, че почти всички, запленени от цената на синьото гориво, тотално забравят да налеят бензин в резервоара. Колата върви на газ прекрасно, а в същото време останалата на "сухо" или "полусухо" бензинова електрическа помпа, навърта последните си работни минути . Роторът на помпата се върти с 2000 об/мин, помпата се охлажда и в някаква степен смазва от бензина и сухото въртене може да я съсипе за броени минути. Цената на една инжекционна помпа е от 150 до  над хиляда лева, т.е съизмерима с цената на цялата газова уредба. За да си спестите такива непредвидени и неоправдани разходи, не оставяйте никога стрелката на бензиномера дори да приближава червената зона. Оправданията, че последно сте сипали 5 л, а пък тя и преди си вървеше колата, не се приемат. Представете си какво са 5-10 л за 60-литров резервоар и дали спестените 50 лв за бензин, който така или иначе няма да изразходите в близките месеци, няма да ви докарат до магазина за инжекционни помпи. Но стига за количеството бензин, да кажем две думи и за неговото качество. Първото и безусловно изискване е той да е безоловен, с необходимото октаново число, предписано за вашия автомобил. Второто условие е да бъде с гарантиран произход, т.е качествен. Да не забравяме и своевременната (предписана от завода производител) смяна на горивния (бензиновия) филтър.
 
Важна роля за горивната икономичност на двигателя, играе въздушният филтър. Ненавременната му смяна води неизбежно до повишен разход на газ в много по-голяма степен, отколкото на бензин.
 
Много водачи с течение на времето установяват, че автомобилите им постепенно изгубват своята пъргавина, елестичност и динамика на бензин. И ако през пролетта, лятото и есента това са само предположения, то с настъпването на студовете съмненията се затвърждават от затруднения сутрешен старт и влошената динамика на студен двигател. В такива случаи, при положение, че нямаме влошени параметри на бензиновата помпа, се поставя диагноза "запушване на дюзите". Запушването на дюзите може да бъде причинено от въглеродни съединения или други трудноразтворими отлагания по иглата на дюзата. В резултат от това пропускателната способност на дюзата намалява и горивото се разпръсква неправилно, следва влошено смесообразуване и затруднено студено стартиране и работа с прекъсвания до достигане на нормална работна температура на двигателя. При загрял мотор, дори лошо разпръснатото гориво успява да се изпари и смеси с въздуха и затова всичко изглежда на пръв поглед нормално.
 
Според английското автомобилно издание ROBERT BENTLEY запушването на дюзите е резултат от редица фактори:
- висока температура в двигателния отсек;
- остатъчно гориво по върха на дюзата;
- чести и краткотрайни пътувания;
- слабомиещи бензини с високо съдържание на въглерод и ниско съдържание на водород, т.е. склонни към образуване на трудноразтворими отлагания при изпаряване;
 
Според наблюденията най-често запушване на дюзата се получава, когато автомобилът е бил в движение малко повече от 15 мин, загрял е до работна температура, а след това е бил паркиран в продължение на 45 мин или по-дълго. Докато двигателят работи, върховете на дюзите се охлаждат от преминаващото през тях гориво. След изключване на двигателя топлината се разпространява равномерно навсякъде и температурата се повишава, най-вече в областта на клапаните и колекторните тръби. Загряването във върховете на дюзите е значително и останалото там незначително количество бензин се разлага химически, в резултат на което се образуват налепи. Като се има предвид, че отворът във върха на дюзата е много тесен, а пропорциите преминаващ през него бензин са много малки, то пропускателната способност на дюзата се влошава лесно.
 
До такива изводи са стигнали британските учени, подкрепени от своите немски колеги от ROBERT BOSCH. Газовите инжекциони запалват автомобила на бензин и след достигане на определена температура на мотора, прехвърлят на значително по-евтиното синьо гориво. Двигателят продължава да загрява и достига своята работна температура. В това време електрическите дюзи са изключени и не работят.
 
Както беше описано по-горе, в пространството между уплътняващия конус и разпръсквача на дюзата остава известно количество бензин, който активно се изпарява (моторът продължава да загрява) и неизбежно, дори при най-качествените бензини, оставят трудноразтворими отлагания именно в най-тясното място на горивната система. Всичко това е един "цикъл на запушване на дюзите". При едно следващо стартиране на двигателя - като правило палим на бензин, запълваме с нова порция гориво дюзата, преминаваме на газ и ето, че пак повторихме цикъла на запушване на дюзите. Помислете си колко пъти на ден го правите при т.нар. "чести и краткотрайни пътувания", които за малките градове са 80-90% от случаите и ще си отговорите на въпроса подложени ли сте на риск от запушване на дюзите или не.
 
Отлагането на налепи по върха на дюзите протича неравномерно и обикновено някоя от дюзите се запушва преди останалите. Вследствие намаленото количество гориво, подавано от тази дюза, съответният цилиндър работи непълноценно. Ламбда-сондата сомпенсира този дефект, като обогатява горивната смес, подавана към всички цилиндри. Това от своя страна води до прекалено обогатяване на сместа в нормално работещите цилиндри с незапушени дюзи. Резултатът е неравномерна работа на двигателя в режим на празен ход. В този случай извършените с газанализатор тестове ще бъдат незадоволителни, а разходът на гориво може да нарасне до 25%.
 
Като профилактика препоръчваме използването на добавка за почистване на инжекционни дюзи. Може да се намери във всяка бензиностанция, прибавена към бензина почиства дюзите през малкото километри които изминавате на бензин. Това е една сигурна и много необходима защита за всеки инжекционен автомобил който използва синьо гориво.


/catart_pictures/tn_eurogas-art-5976622.jpg
Chrysler 300M 3.5 V6 24V 252hp газов инжекцион Zavoli Alisei
Zavoli Logo BSM Logo BRC Logo AG Logo
Landirenzo Logo Fobos Logo KME Logo Prins Logo
Lovato Logo AEA Logo Autogas Italia Logo
Tomasetto Logo Tartarin Logo Valtek Logo Tamona Logo

* В Еврогаз 3000 работим с всички водещи производители на газови и метанови уредби.
Приятели
НОРДСТАР 2005 ООД е специализирана в ремонт и поддръжка на автоклиматици. Екипът е с дългогодишен професионален опит, което спомага за бързо откриване на проблема и ефективното му отстраняване.
... към www.avtoklimatik.com
termonord
• Zavoli - допълнителна информация

• Сертификати

• Zavoli ZLI - втечнен газ

• Zavoli BORA
Можете да заплатите:

• В брой

• На изплащане чрез
Асоциация на българските автогаз сервизи

"Асоциация Български автогаз сервизи" е сдружение с нестопанска цел, регистрирано по ЗЮЛНЦ на 28.04.2011г. с решение № 264/2011 на СГС - Фирмено отделение. В него членуват юридически лица от цяла България , които извършват търговска дейност в областта на дистрибуцията, монтажа, ремонта, гаранционното и следгаранционното обслужване на автомобилни газови системи на пропан-бутан и метан.

...научете повече
» Начало
» Галерия монтажи
» Цени
» На изплащане (лизинг)
» Въпроси / Отговори
» Полезна информация (статии)
» Карта на сайта
» Къде се намираме
» Контакти
» Асоциация на българските автогаз сервизи
» Условия за ползване
» Използване на Бисквитки
© 2010 - 2018

Всички права са запазени от Еврогаз 3000 ООД


www.eurogas-varna.com

www.evrogas-varna.com
nerasoft v3.0.9.1