Предимства и недостатъци на различните видове газови уредби

Предимства и недостатъци на различните видове газови уредби

Най-простата инсталация за LPG се нарича 1-во поколение. Състои се от резервоар за съхранение на газ, тръби, захранващи го към изпарителя и смесител, монтиран пред дроселната клапа. Това е обикновен комплект, който обаче определено е достатъчен за по-стария модел на превозното средство – карбуратор – да пътува по пътищата.

Друг вид инсталация е 2-ро поколение. Монтира се в автомобилите с впръскване на гориво с метален и пластмасов всмукателен колектор на двигателя. Тези инсталации са оборудвани с прост компютър, контролиращ състава на сместа и управляващ клапана чрез стъпков двигател.

Инсталацията от 3-то поколение е друго подобрено решение, докато 4-то поколение е модерно и най-популярно решение.

Инсталации от 4-то поколение се използват в повечето превозни средства, пътуващи по полските пътища. Инсталацията на последователно газово впръскване има собствен контролер, който е свързан към заводската бензинова система и към индивидуални сензори в зависимост от модела на автомобила. Монтажът на тези инсталации изисква посещение в професионален сервиз, специализиран в този вид работа.

Предимства и недостатъци на отделните видове LPG инсталации

Монтаж от 1-во поколение

– Предимства: ниска цена, лесен монтаж, лесен ремонт, ниски разходи за обслужване

– Недостатъци: необходимост от честа настройка, висок разход на гориво, лоша производителност, ниска култура на работа на двигателя, тази инсталация е подходяща само за автомобили с карбуратор

Монтаж от 2-ро поколение

– Предимства: ниска цена, проста конструкция, по-прецизно дозиране на газ от 1-во поколение

– Недостатъци: относително чести посещения в сервиз и възможни трудности при използването на двигатели с турбокомпресор

Инсталация от 3-то поколение

– Предимства: удобен за двигатели с пластмасов и метален входящ колектор

– Недостатъци: възможни затруднения при автомобили с EOBD

Монтаж на 4-то поколение (съвременно решение)

– Предимства: използва данни от контролера на двигателя, прецизна дозировка на горивото, не влияе върху функционирането на самодиагностиката на EOBD, поддържа мощност на автомобила, пълна съвместимост с бензиновия двигател

– Недостатъци: (Не всеки "газаджия" може да го извърши) Правилният монтаж и подходящо подбраните, висококачествени компоненти на инсталацията се считат за гаранция за липса на дефекти.

 


Автор: Иван Иванов
Източник: ЕВРОГАЗ 3000 ООД
Сайт: eurogas-varna.com